posta

Röntgen: (a röntgen rendelés ideiglenesen szünetel)

Rendelőnkben előjegyzésre digitális röntgenvizsgálat történik, a felvételekről írásos radiológiai szakvéleményt (leletet) adok.
Ha a felvételeket el szeretné vinni a beteg, azt  CD lemez formátumban tudjuk kiadni, melyet bármilyen számítógépen meg lehet tekinteni.  
A röntgensugár hatása nem ürül ki a szervezetből, az élet folyamán a hatása összeadódik, ezért „feleslegesen”  nem végzünk röntgen vizsgálatot. A röntgen vizsgálatot háziorvos ill. szakorvos kéri, ha az eredményre szükségük  van a  diagnózis felállításához ill. a kezelés megválasztásához .

Figyelem!
A terhességet jelezni kell a vizsgálat előtt. A terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra!

A röntgenvizsgálat alkalmas bármely testrészen a csontok izületek, mellkasi szervek, ábárzolására, elváltozások elemzésére. A digitális technika lehetővé teszi, hogy egy felvételen elemezni tudjuk a különböző sugárelnyelésű szövetek árnyékait is.

Panoráma fogászati röntgen felvétel:
Fogorvosa kérheti a felvételt, mely során egy síkban a felső és alsó teljes fogsort tudjuk ábrázolni a rágóízülettel együtt.
Ha valamilyen allergiás vagy egyéb gócot feltételező betegségben szenved egyéb szakorvosa is kíváncsi lehet fogainak állapotára.
Fogszabályzáshoz szükséges a panoráma röntgen felvételt kiegészíteni az un. teleprofil felvétellel is, melyet szintén készítünk. A felvételeket CD lemezen adjuk ki.

Mellkas röntgen:
A mellkas röntgen segítségével a mellkasi szervek - elsősorban a tüdők, a szív, a nagyerek, a bordák és a rekeszizom - bizonyos eltéréseit vizsgálhatjuk meg.
Így például a tüdőgyulladás, tüdődaganatok, TBC, tüdőtágulat, mellkasi folyadékgyülem, szívbetegség következtében kialakuló kisvérköri pangás, légmell, stb.
Szűrővizsgálatként panaszmentesen is évente ajánlott. Dohányosoknak FONTOS! Leszoktatás!

Vissza a tetejére

Csont- ízületi Röntgen:
A csontok, ( végtagok, koponya, gerinc, medence,  mellkas), izületek vizsgálatában elsőként választandó diagnosztikus eljárás. Jól elemezhető a csontszerkezet, az izületek elváltozásai, tengelyállások, alkalmas a gerincdeformitások pontos meghatározására stb.

Kontraszt-feltöltéses röntgen vizsgálatok:
A gyomor-bélrendszer vizsgálatára ma már az endoscopos ( tükrözéses) eljárásokat választjuk első vizsgálatként és szűrővizsgálatnak is. Bizonyos esetekben azonban szükséges lehet, hogy ezeket kiegészítsük a hagyományos kontrasztanyagos itatásos vagy feltöltéses vizsgálatokkal.

Vissza a tetejére

Nyelési próba:
Alkalmas a nyelőcső ábrázolására, főként nyelési nehezitettség, egyéb nyelési panaszok esetén választandó vizsgálat.
A betegnek kb. 1dl kontrasztanyagot kell meginnia az orvos által diktált ütemben a röntgenberendezésben állva.
A vizsgálat ideje 5-10 perc

Vissza a tetejére

Gyomor röntgen vizsgálat:
Ha bármely okból az Gastroscopia ( gyomor tükrözés) nem végezhető el, akkor a gyomor és nyombél vizsgálatára alkalmas – alakja, nyálkahártyaredőzete, ürülése, rekeszsérv megléte, reflux stb.  ábrázolható a vizsgálat során.
Kb.2 dl kontrasztanyagot kell meginnia az orvos által diktált ütemben a röntgenberendezésben állva. A vizsgálat során fekvő helyzetben is vizsgáljuk  a beteget, amely helyzetet a gép döntésével hozunk létre. A vizsgálat ideje 20-25perc

Vissza a tetejére

Vékonybél röntgen vizsgálata:
A vizsgálat során a gyomorürülést és vékonybélbélhuzam állapotát vizsgáljuk.
A betegnek üres gyomorral kell érkeznie a vizsgálatra!
A betegnek kb.2,5 dl kontrasztanyagot kell meginnia az orvos által diktált ütemben a röntgenberendezésben állva. A vizsgálat során fekvő helyzetben is vizsgáljuk  a beteget, amely helyzetet a gép döntésével hozunk létre.
A vizsgálat ideje 60-120 perc, a passage ütemétől függően, ez alatt több alkalommal 2-3 percig vizsgáljuk csak a vékonybelek helyzetét,  lefutását,  nyálkahártyaredőzetét  és a kontrasztanyag haladásának ütemét ellenőrizzük. A vizsgálatot addig folytatjuk, amíg a kontrsztanyag a vastagbél kezdeti szakaszáig el nem jut.

Vissza a tetejére

Vastagbél röntgen vizsgálat ( irrigoscopia):
Ha bármely okból a vastagbél tükrözéses vizsgálata (colonoscopia) nem végezhető el, akkor végezzük a kontrasztanyag feltöltéses röntgen vizsgálatot.
Ehhez a vizsgálathoz elő kell készülni . A vizsgálat előtti napon sepcialis előkészítő hashajtó folyadékot kell fogyasztania, ami kitisztítja a beleket. Ezt gyógyszertárakban lehet kapni háziorvosi receptre.
A vizsgálat sorn a röntgen berendezésben fekvő helyzetben a végbélen keresztül barium tartalmú röntgen kontrasztanyagot juttatunk, így láthatóvá tehető a vastagbélhuzam teljes lefutása, vizsgálható a nyálkahártya redőzete, annak esetleges elváltozásai. (diverticulum, polip, daganat, szűkület, gyulladás stb)  LINK
A vizsgálat első felében a kontrasztanyaggal feltöltött vastagbelet vizsgáljuk, majd zárt rendszeren keresztül az kontrasztanyag egy részét kiürítjük a bélből. Ezután kevés levegővel töltjük fel a vastagbelet, ami lehetővé teszi a részletes, pontos áttekintést.
A vizsgálat ideje 30-40 perc. A vizsgálat után a beteg a vizsgálóhelységhez tartozó toilettben készülhet fel a távozásra.

http://http://www.egeszsegkalauz.hu/daganatos-betegsegek/vastagbelrak/

http://crohn-colitis.hu/hun/leirasok-colitis.php

Egészséges, vegyszermentes ételszállítónk: http://www.manobio.hu

 

Vissza a tetejére