cropped-dogs_for_a_smile_red_outline-01.png
E-media

2015.09 19. BAON

Különleges meglepetéssel várták a születésnapos kiképzőt

2015. szeptember 21. 20:51 , Legutóbb frissítve: 2015. szeptember 22. 07:51 Zsámbóki Dóra

Hatvan éve foglalkozik kutyákkal Csikai Gyula. A kecskeméti kutyakiképzőt különleges módon köszöntötték 72. születésnapja alkalmából a kutyaiskolájának „növendékei” és gazdáik.

266015_kutya

Különleges meglepetésben volt része szombaton Csikai Gyulának, a kecskeméti Kisfái Kutyaiskola vezetőjének. A 72. születésnapját ünneplő bronzkoszorús kutyakiképző mester mit sem sejtett arról, hogy tanítványai – gazdáikkal közösen persze – miféle köszöntéssel készülnek számára. A délelőtti kiképzés a megszokott módon zajlott, Gyula bácsi sorolta a vezényszavakat, melyeket a jelen lévő több mint 20 kutya pontról pontra követett, majd amikor pihenő következett, a kutyák gazdáikkal két sorban felálltak, köztük pedig megjelent Dr. Juharos Ágota, és kutyája, Bátor, aki szájában egy Boldog Születésnapot feliratú transzparenssel az ünneplő kiképző elé ballagott, őt pedig követték társai és gazdáik. Az ebek ugatással köszöntötték a mestert, aki ugyancsak meghatódott a rendhagyó meglepetéstől.

266044_csikai-gyula-koszontes

Mint Csikai Gyula kérdésünkre elárulta: éppen 60 éve foglalkozik kutyákkal. Gyerekként elvarázsolták a rendőrkutyák, naphosszat képes volt nézni, ahogy szolgálati kutyákat tanítgatják a rendőrök. – Majdnem úgy volt, hogy iskolába se jártam, hanem kimentem a Rávágy térre, ahol a rendőrök kutyáztak, leültem a sarkon az iskolatáskámmal és néztem őket – mesélte mosolyogva Gyula bácsi. A mester kezei között több ezer kutya megfordult az elmúlt évtizedekben. Neki magának öt kutyája van.

Nemrég kapott egy fajtatiszta német juhászt, ám mint mondta: ő bizony a keverék ebekre esküszik, azokat szereti – ha lehet egyáltalán ilyet mondani – a legjobban. – Mostanra ország-világ előtt sikerült bemutatnom, hogy a keverék kutyák is munkakutyák, bármit meg lehet velük csinálni. Volt olyan kutyám, amelyikkel világcsúcsot állítottam fel, 3 méter 30 centi magasra ugrasztottam.

266016_csikai-gyula

Csikai Gyula bronzkoszorús kutyakiképző mester

Gyula bácsi úgy látja: azért járnak sokan a kutyaiskolájába, mert ő kitartó, ez viszont sok gazdiról nem mondható el. A kutyával ugyanis folyamatosan foglalkozni kell, legalább napi négy órát „dolgoztatni” kellene az ebeket. Ugyanilyen fontos, hogy a gazda is tisztában legyen a dolgával, mert sokan nem ismerik annyira kedvencüket, hogy egy-egy szituációban jól tudjanak reagálni.

 

 

Leave A Comment