cropped-dogs_for_a_smile_red_outline-01.png
E-media, Print media, TV

05. 10. 2021. BAON.hu, Petőfi Népe – They put a smile on the faces of the elderly in Kecskemét with a dog

A kecskeméti Margaréta Otthon lakóit köszöntötte dr. Salacz László országgyűlési képviselő az Idősek Hete alkalmából kedd délelőtt. A köszöntő után a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány két munkatársa három kutyával tartott foglalkozást és csalt mosolyt az idősek arcára, akik megsimogathatták a terápiás ebeket és különböző trükköket is végrehajtattak velük.

Salacz László köszöntő beszédében XVI. Benedek pápát idézve hangsúlyozta, hogy egy társadalom minőségét az határozza meg, hogy hogyan bánik az idős tagjaival. Ahol megbecsülik az időseket, az ő bölcsességüket, az a társadalom felível, míg az a társadalom, mely kiveti magából időseit, bukásra ítélt.

Salacz László kijelentette: Kecskeméten mindent megtesznek azért, hogy a társadalmunk felíveljen, aminek jó példája a Margaréta Otthon felújítása – de ez csak forma, tartalommal a dolgozók szeretete és gondoskodása tölti meg az intézményt. A képviselő finom falatokat rejtő ajándékcsomagokkal érkezett az ünnepeltek körébe, akik ugyanolyan szeretettel fogadták az ajándékot, mint ahogyan összeállították azokat.

A köszöntés után a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány munkatársai, Farkas Andrea alapító tag és Sz. Mikus Edit kutyáikkal csaltak mosolyt az arcokra. A három kutyus fantasztikus trükkökkel lopott vidámságot az idősek napjába, miután bárki megsimogatta és instruálhatta is őket.

Mint a bemutató során megtudhattuk, az ebek másfél-két év kiképzés és egy nagyon komoly, engedelmességi és terápiás alkalmasságot is magában foglaló vizsga teljesítése után válnak terápiás kutyává. Az ilyen kutyák egészségügyi ellátása gyakoribb és alaposabb, mint a családi ebek esetében, éppen azért, mert nagyon sok ember között fordulnak meg, és rendkívül tisztának és gondozottnak kell lenniük.

A kutyák különösen jótékony terápiás hatása közismert, a pozitív lelki és élettani változások mellett nagyszerű sikereket is elért az alapítvány kutyáival: félelmeket és gátlásokat oldottak fel és előfordult, hogy segítették az autizmussal élők kommunikációs készségeinek fejlesztését is. Az is elhangzott, hogy az ilyen jellegű emberbaráti szolgálatra bármely fajta kiképezhető.