cropped-dogs_for_a_smile_red_outline-01.png
E-media

2013.01.03. Küzdelmes a civil élet

http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/kuzdelmes-a-civil-elet-477982

2013. január 3. Küzdelmes a civil élet, nyilatkozik az Alapítvány Titkára
Küzdelmes a civil élet
2013. január 2. 17:25 , Legutóbb frissítve: 2013. január 3. 07:25 Popovics Zsuzsanna
Bács-Kiskun | Egy civil szervezetnek minden év küzdelmes. A tavalyi az átalakulás jegyében telt: változott a jogi környezet, a támogatási rendszer. Mit hozott ez számukra? – kérdeztünk néhány érintetett.

A Csiperó találkozókat szervező kecskeméti Európa Jövője Egyesület számára nem sok jót hozott a civil szervezetek támogatási szerkezetének átalakítása.
– Miután éves költségvetésünk meghaladja az 50 millió forintot, az új civil törvény szerint nem is pályázhatunk a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) rendszerében, pedig korábban nagyon sikeres pályázók voltunk – mondja Farkas Gábor alapítóelnök. Kapaszkodónk, hogy négyéves szerződésünk van a kecskeméti önkormányzattal, ebből még van egy év hátra. A közgyűlés a következő ciklusra is megszavazta az egyesület támogatását. Volumenét tekintve Brüsszel a második legnagyobb támogatónk, az oda benyújtott legutóbbi pályázatunkról februárban születik döntés. Idén közel 2 ezer gyereket utaztatunk 24 ország 46 településére. Több úti cél eléréséhez is repülőjegyet kell venni (Svédország, Spanyolország, Anglia stb.), így a forint-euró árfolyamra is érzékenyek vagyunk. Megtakarításainkkal, az önkormányzati támogatással és a reményeink szerint sikeres brüsszeli pályázat révén úgy tűnik, megfelelően tudjuk támogatni a gyerekeket utaztató családokat.
A cikk a hirdetés után folytatódik
Az egy évnél fiatalabb civil szervezetek nemzeti forrásra nem pályázhatnak, míg uniós forrásra a legalább két éve működő civilek pretendálhatnak. A kecskeméti alapítvány önkénteseit és képzett terápiás kutyáikat azonban egyre több helyszínre hívják foglalkozást tartani.
Hollandiában a társadalombiztosítás is támogatja a kutyás terápiát, nálunk egyelőre össze kell kalapozni a rávalót
– Egyelőre magánemberek, cégek adományaikból fedezzük kiadásainkat – üzemanyagköltség, terápiás kutyák orvosi felügyelete, képzése, vizsgáztatása –, az adózók által felajánlott 1 százalékokra is csak jövő évtől számíthatunk – sorolja a kezdéssel járó nehézségeket dr. Juharos Ágota doktornő, a fiatal alapítvány kuratóriumi titkára. – Szerencsére legelső fogadóállomásunk, a Juhar utcai speciális iskola uniós forrást nyert a kutyás terápiára. A kecskeméti önkormányzathoz is pályáztunk, és az oktatási keretből nyertünk is némi pénzt. Nyugat-Európában sokkal nagyobb a renoméja az állatasszisztált terápiának. Egy korábban nálunk vizsgázott terápiás kutya gazdája jelenleg Hollandiában dolgozik kutyakiképzőként, ahol a társadalombiztosítás felerészt támogatja a kutyás terápiás foglalkozásokat. Ott ebből egészen jól meg lehetne élni, nálunk egyelőre csak viszi a pénzt.
A kecskeméti futóesemények zömét szervező, lebonyolító Iustitia Sport és Kulturális Egyesület decemberben benyújtotta működési pályázatát a Nemzeti Együttműködési Alaphoz. Egy korábbi – utófinanszírozott – pályázaton elnyert pénz átutalását még várják, igaz előtte az elszámolásukat is el kell, hogy fogadják.
– Hogy belevágjunk egy utófinanszírozott pályázatba, hozzá kellett nyúlni korábbi tartalékokhoz és tagi kölcsönre is szükség volt – mondja dr. Varga Tibor elnök. – Kicsi az egyesületünk, minden lehetőséget meg kell ragadnunk ahhoz, hogy boldogulni tudjunk. A működési pályázatoknál korábban az volt az elv, hogy sok szervezetnek jusson legalább valamennyi pénz, most inkább kevesebb pályázót támogatnak, de nagyobb pénzkerettel.
A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület is minden adandó lehetőséget kihasznál, 2012-ben a civil alaphoz benyújtott működési, szakmai pályázatuk is sikeres volt. Decemberben ők is pályáztak az NEA-hoz. Engert Jakabné Zsuzsanna szerint a pályázati rendszer sokat egyszerűsödött a korábbiakhoz képest, viszont komoly kihívás eleget tenni a szoros határidőknek.

civil elethez

Leave A Comment