cropped-dogs_for_a_smile_red_outline-01.png
E-media

2012.06.26. Kutyával Egy….Montázs Magazin

http://www.montazsmagazin.hu/termeszet/302-kutyaval-egy-mosolyert-alapitvany
2012. június 26. kedd, 09:52
Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány
Egy szívet melengető eseménynek voltunk tanúi 2012. június 15-én délután a kecskeméti Piarista Általános Iskolában. Az 5.b osztályba vendégek érkeztek: Dr. Juharos Ágota, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány alapítója és titkára, valamint a kuratóriumi tagok két kutyájukkal, Bömbivel és Lizával. Ez még önmagában nem hangzik olyan különlegesen, de ezek nem akármilyen állatkák voltak, hanem terápiás kutyák. Meg is kérdeztük a doktornőt, mit jelent ez az elnevezés.
Dr. Juharos Ágota így foglalja össze az alapítvány céljait:
2011-ben gondoltunk egy nagyot, és felkészültünk majd levizsgáztunk a kutyáinkkal együtt. Így lettek a kutyusaink terápiás kutyák, mi pedig vizsgázott kutya-felvezetők. Még négy kutyus készül fel és vár vizsgára, egyikük egy lelkes diáklánnyal, Császár Mónikával együtt. Pedagógusokkal együttműködve fejlesztő órákat tartunk gyermekeknek, például a Speciális Iskolák óvodásainak, kisiskolásainak, Down-kórosoknak, autista tagozat tanulóinak, a gyermekotthon bentlakóinak. Hallássérült, hiperaktív, kommunikációs zavarral küszködő gyermekek fejlmontagecikkesztő óráin segítünk. Daganatos gyerekeknek tartunk foglalkozásokat.
Kérdésünkre, hogy miben tudnak a gyerekeknek segíteni a kutyák, a következő választ kaptuk:
A kutyával való játék közben oldódik a gyermekben a stressz, segít az elszigetelődött, magányos, zárkózott gyermekeknek a nyitottabbá válásban, könnyebbé válik a kapcsolatteremtés és a kommunikáció a számára, ha a kutyával sikerült barátságot kötnie. Már a kutyus szőrének simogatása is mély érzelmi változásokat indíthat el a gyermekben. Megtanulja szeretni, gondozni az állatot, felelősséget vállalni érte. Ha örömét leli a kisgyermek a kutyával való játékban, már az is egy sikerélmény. A betegeknek gyógyulást jelenthet, az időseknek pedig eloszlatja a magányát és a rossz gondolatokat. A kutyák szeretgetése mindenkire pozitív hatással van.
Tóth Beáta osztályfőnök elmondja, hogyan talált egymásra az alapítvány és az ő aranyos osztálya:
montagecikk3
Meghívtuk a kutyusokat és a gazdáikat egy rendhagyó osztályfőnöki órára, ahol ámulattal csodáltuk meg, milyen ügyesek a kutyusok. Néha cirkuszba illő mutatványokat produkáltak. Teljesen beleszerettünk a négylábúakba, és arra kértük a doktornőt, hadd kísérjük el néha őket a terápiás foglalkozásaikra. A tanítványaim úgy belelkesedtek, hogy az iskolánkban rendezett Kerti ünnepélyen szerzett jövedelmüket, amit sütemények és egyéb apróságok árusításával szereztek, felajánlották a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány javára. Most azért vagyunk itt, hogy ünnepélyesen átadjuk a közel 40 ezer Ft osztálypénzt az alapítvány képviselőinek.
Dr. Juharos Ágota itt újra bekapcsolódik a beszélgetésbe:
Egy ritka csodának lehetünk tanúi, a gyermeki önzetlenség szép példáját láthatjuk. Én még nem találkoztam ilyennel, hogy gyermekek lemondjanak arról, amit ők a munkájukkal szereztek, hogy segítsenek ezzel más gyerekeknek. A felemelő érzés mellett a kutyák szeretgetése, a velük való örömteli játék a jutalmuk. Köszönjük szépen a segítségüket és az osztályfőnökük lelkes, empatikus irányítását is. Bizonyára sok közös élményben lesz még részünk.
montagecikk2


1 / 1
Weninger Endréné

Leave A Comment