cropped-dogs_for_a_smile_red_outline-01.png
E-media, Print media

2012.12.17. Kutyatanoda cellában-PetőfiNépe

Petőfi Népe
Kutyatanoda a cellában

2012. december 17.Petőfi Népe 07:06 Zsámbóki Dóra

Kecskemét | Menhelyes kutyák képzésével hat fiatal fogvatartott tanul toleranciát és készül fel az erőszakmentes életre a kecskeméti fiatalkorúak börtönében.

Hetente egy alkalommal kutyaugatástól lesz hangos a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet kecskeméti, fiatalkorúak intézetének udvara. A Wéber Ede utcai intézménybe péntek délutánonként hat menhelyes kutya érkezik a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány profi trénereivel, hogy egy kis változatosságot vigyenek a fiatal fogvatartottak mindennapjaiba. A kecskeméti Menhely az Állatokért Alapítvány és a megyei büntetés-végrehajtási intézet idén második alkalommal rendezte meg a Cellakutya Programot. A terápiaként is felfogható foglalkozások sikerét jól mutatja, hogy az előző program végén volt olyan fogvatartott, aki szabadulása után örökbe fogadott egy menhelyes kutyát.

Kollár Norbert erőszakos bűncselekmény miatt előzetes fogva tartásban van a fiatalkorúak intézetében. A nyolc hetes programban öt társával részt vevő 18 éves fiatalember azt mondja, színt visz a szürke hétköznapjaikba az, hogy kutyákkal foglalkozhatnak. – Viselkedni tanulunk a kutyáktól, hiszen ha olyan dolgot csinál a kutya, amit neki nem szabad, akkor rászólunk – villant fel egyet a program pozitívumaiból a fiatalember, miközben kutyájának, Szandinak a pórázát szorongatja a börtön egyik, magas kerítésekkel körülvett udvarán. Mint megtudjuk: Szandi egy rendkívül zárkózott és neveletlen kutya volt, félt az emberektől és engedelmességével is komoly probléma volt, mielőtt „cellakutya” lett volna belőle. Most kölcsönösen tanítják egymást és tanulnak a másiktól Norberttel.

– A nyolc hetes program elején ezek a kutyák – hiszen menhelyes kutyák – itt rohangáltak össze-vissza. A program során a kutyák megtanulják az emberhez való kötődést. A gyerekek is megtanulják azt, hogy szeretettel és türelemmel lehet egy másik élőlényt irányítani. A program a gyerekek fizikai és lelki fejlődését is segíti – mondja dr. Juharos Ágota, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány trénere, aki elmeséli: volt egy agresszív kutya, akire ha agresszívan rászóltak, még erősebb agresszióval felelt. Aztán a fiatal fogvatartottak megtapasztalták, hogyha másként, odafigyeléssel, türelemmel fordultak a kutya felé, akkor az eb megnyugodott és kezelhetővé vált. – Az agresszió agressziót szül – mondja, miközben Norbert hevesen helyesel.

Juharos Ágota „civilben” orvos. A kórház pszichológusával összeállítottak egy személyiségtesztet, amit a fogvatartottak kitöltöttek a december végén záródó program kezdetén, és a végén szintén kitöltik majd. Azt mondja: ha a mérhető, pozitív fejlődés áll be a személyiségfejlődésükben, akkor érdemes lesz elgondolkodni azon, hogy kenneleket állítsanak fel börtön területén, hogy a fogvatartottak folyamatosan foglalkozhassanak a kutyákkal.

A programban résztvevő fiatalok mind a hatan előzetes fogvatartásban vannak – tudjuk meg Kovács Gyulától, a megyei büntetés-végrehajtási intézet parancsnok-helyettesétől. A foglalkozásokkal – mint mondja – motiválni is tudják a fogvatartottakat. – Azt reméljük, hogy a program segítségével a magatartásuk javulni fog – halljuk újra a parancsnok-helyettestől. Kovács Gyula arra a sztereotipikus felvetésre, hogy nem költenek-e túl sokat, arra, hogy „túl jó” körülményeket biztosítsanak a fogvatartottaknak, azt mondja: ez a program például egy fillérbe sem kerül. Hangsúlyozza: egyszer minden fogvatartott szabadul, ha „láncon és vasgolyón” tartanák őket, akkor csak vadállatokat nevelnének.

cellakutya0015

cellakutya0041

cellakutya0047

cellakutya0067

Leave A Comment