On line sajtóban

2014.08.12. baon.hu Szivárványlakók az elfogadtatás útján

http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/szivarvanylakok-az-elfogadtatas-utjan-567018

Szivárványlakók az elfogadtatás útján

2014. augusztus 11. 17:02 , Legutóbb frissítve: 2014. augusztus 12. 07:02 Vajda Piroska

JÁSZSZENTLÁSZLÓ | A társadalmi előítéletek megváltoztatása céljával indította útjára hat évvel ezelőtt a Szivárvány Tábort Bozóki Edit tanárnő, akinek második gyermeke Down-szindrómával született. Tizenhat danka gyermeket nevelő család táborozott együtt a jászszentlászlói horgásztanyán.

 

231982_down

A sérült gyermekeket nevelő családok azt szeretnék elérni, hogy az egészséges társadalom sajnálat és szánalom helyett, inkább ismerje meg a dankákat. Szivárvány táboruk ezért nyitott mindenki előtt. – Nagyon fontos hogy minél több ember megtapasztalja azt a különleges érzést, amit ezek a családok nyújtani tudnak – nyilatkozta lapunknak a Bozóki Edit, a tábor ötletgazdája. – A szemléletformálás jó irányba halad Jászszentlászlón és a környező településeken, egyre többen elfogadják a dankákat, de még mindig vannak, akik nem tudnak nyitni, kijönni a rendezvényünkre, mert sajnálnak bennünket – tette hozzá Edit. Azt is elmondta, a tábor másik fontos célja, hogy a sérült gyermekeket nevelő családok kikapcsolódjanak, feltöltődjenek. – Ugyanakkor nagyon nagy segítséget jelent valamennyiünknek, hogy láthatjuk a többi család is hasonló problémákkal küzd. Láthatjuk az is, hogy mire számíthatunk, mire kell odafigyelnünk, hogyan kell megoldani a gyerekek fejlődésével járó sajátságos feladatokat – fogalmazott a tanárnő.

Daradics Melinda 12 éves danka fiával Bonyhádról érkezett Jászszentlászlóra, elsőként vettek részt a Szivárvány táborban. Mint mondta, nagyon sokat jelent számára, hogy másokkal is megoszthatja problémáit és, hogy fel tudják készíteni egymást a várható feladatokra. Azt is elmesélte, hogy Tibor betegségét nehéz volt elfogadni és feldolgozni, de az eltelt esztendők alatt teljesen megváltozott a véleménye. – Így utólag azt mondom, megköszönhetjük a sorsnak, hogy a fiunk danka. Átalakította az egész családot. Tibor megmutatta, hogyan kell önzetlenül szeretni. Megnyitotta a családtagok szívét is. Engem pedig megtanított a türelemre – hangsúlyozta az édesanya, aki szerint, a tábor nem csak a tapasztalatszerzésről szól. – Azért is nagyon jó, mert olyan közösségbe lehetünk, ahol elfogadnak minket, tudják, hogy mi van velünk és így a kikapcsolódás is könnyebb – fűzte hozzá Melinda.

Kutyával egy mosolyért

A tábor egyik legnépszerűbb programja a terápiás kutyák bemutatója volt. A foglalkozást a kecskeméti Kutyával egy mosolyért alapítvány munkatársai tartották. Dr. Juharos Ágota, az alapítvány létrehozója elmondta, minden fogyatékossággal élő, így a Down-szindrómások fejlesztésében is segítenek a kutyák. A pszichológusok, etológusok megfigyelték, hogy a kutyák és más háziállatok hozzásegítik az embereket életminőségük javításához, egészségük helyreállításához, jótékonyan hat a gyermekek érzelmi fejlődésére. A kutya jelenléte ugyanis csökkenti a vérnyomást, oldja a stresszt, oldottabbá, kellemesebbé teszi a fejlesztő foglalkozást. Stresszmentes környezetben pedig jobban tudnak a gyerekek a feladatra koncentrálni. Az alapítvány önkéntesei három éve segítik kutyáikkal a betegeket a kecskeméti speciális iskolákban és a kórházban. De egyre több meghívást kapnak a környező településekre is. Munkájukhoz bárki csatlakozhat, aki kutyájával segíteni szeretne másokon.

 

Leave A Comment