Tevékenységeink

Minden tevékenységünkről képes beszámolót lehet látni FACEBOOK oldalunkon.
https://www.facebook.com/kutyasterapiakecskemet

Folyamatos programjaink, melyben a vizsgázott terápiás kutya-felvezető párosok, , a segítő kutya kiképzőink, és Önkénteseink vesznek részt az ország 9 megyéjének számos városában valamint Szerbiában és Romániában.

Terápiás programok: ( AAT – Animal Assisted Therapy)
a.
Az ország 9  megyéjében számos EGYMI intézményben összesen kb. heti 20-25 órában , óvodás és iskolás korú, különböző fajta és különböző súlyosságú fogyatékossággal élő gyermek egyéni és csoportos fejlesztő óráinak segítése. ( mozgás- hallás- , kognitív- komplex fejlesztés, autizmussal élő, tanulásban akadályozott, enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő , halmozottan sérült gyermekek részévételével)

Idősek napközije illetve Idősek otthonában több városban rendszeres foglalkozás a depresszio megelőzésére és a kognitiv funkciok megtartása, fejlesztése érdekében.

Iskola programok ( AAE- Animal Assisted Education)
2012 óta egyre több iskolában, általában heti 1 órában, általános iskolák osztályaiban (évente több, mint  40 osztályban – a tanórákon rendszeresen vesz részt a terápiás kutya, mint motivációs társ , mely segíti a  Sajátos Nevelési Igényű tanulók felzárkóztatását, segíti az osztályközösség építését és az integrációt, illetve a kutyás órák során alkalom nyílik a környezetvédelemre, állatvédelemre, felelős állattartásra nevelésre is.
2015-23  évben 13 alkalommal megtartott „Kutya, mint segédtanár” című pedagógus továbbképzésünk hatására  megnövekedett az igény erre a programra, így az országban kb. 40 általános iskolai osztályban rendszeres a kutyával asszisztált oktatás.

Kutyás foglalkozások ( AAA- Animal Assisted Activity)
S
zámos bemutatót tartottunk iskolákban, osztályokban rendkívüli osztályfőnöki óra keretében, óvodákban, gyereknapi, vállalati összejöveteleken, családi napokon, idősek otthonában, ahol a  kutyákkal való helyes bánásmód és  a kutyás terápiás munka megismertetése mellett alkalom  volt a fogyatékos emberekkel szembeni érzékenyítő programokra is.
Kutyás élmény programunk során minden gyermek közvetlenül kapcsolatba kerül a kutyákkal egy egy feladat végrehajtásakor, amiért jutalmat is kapnak a résztvevők. Eddig több, mint 8000 gyermek és több száz  felnőtt vett részt bemutató foglalkozásainkon.

Kórházban végzett kutyás terápiás program ( AAT – Animal Assisted Therapy)
A kutyás terápia a betegek betegségükkel kapcsolatos félelmeit, a kezeléssel kapcsolatos fájdalmait bizonyítottan csökkenteni tudja. A kutyás terápia  a beteg életminőségét  javítja.  Alapítványunk  a Kecskeméti Megyei Kórház több osztáláyána Kalocsai és Kiskunhalasi kórház felnőtt pszichiátriai osztályán folyik rendszeres kutyás látogatás, lelki gondozás, fejlesztő foglalkozás, a Szolnoki Hetényi Géza Kórház Gyermek pszichiátriai osztályán heti 4 nap a kórház által foglakoztatott terápiás kutya-felvezető párosa az autizmussal élő gyermekeknek tart terápiás foglalkozást. Rendszeresen részt veszünk a kórházak életének egyéb rendezvényein is.

Egyéb tevékenységeink Habilitációs kutya kiképzőink részvételével:

Tanuló terápiás párosok képzése, a terápiás vizsgára való felkészítésük.

Pedagógusoknak 30 órás ( 30 credites) továbbképzési tanfolyami anyagot állítottunk össze, „A kutya, mint segédtanár” címmel, melyet az Oktatási Hivatal akkreditált. 2015 -21 évben 11 tanfolyamot rendeztünk nagy sikerrel Kecskeméten, Baján és Veszprémben. A továbbiakban tervezzük on line képzés bevezetését.

2016 augusztusában kiadtuk első könyvünket, melynek címe: „Kutyával nem csak egy mosolyért” . Könyvbemutatók során mutattuk be a Kecskeméti Megyei Könyvtárba, Akasztó , Lakitelek Nagykátai könyvtárban. A könyvben a kutyás terápiával szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg az olvasóval. 2017-ben elkészült a könyv angol fordítása, mely digitalis e-book áruházakban elérhető világszerte.

2017 –ben Mozgássérültet segítő kutya kiképzője OKJ tanfolyamot szerveztünk egy kecskeméti felnőtt képző intézettel, Alapítványunk jogosult Mozgássérültet segitő és Személyi segítő kutyák képzésére és vizsgáztatására.
2018-2021 ban több Habilitációs kutyakiképzője és Mozgássérültet segítő kutya kiképzője OKJ tanfolyam szervezői és oktatói voltunk, 130 segítő kutya kiképző szerzett sikeresen OKJ bizonyítványt a képzéseinken.
2022. június 7-én a ADI ( Assistance Dog International) akkreditált szervezete lettünk, mely jelenleg a segítő kutya képzés legmagasabb szintű elismerése a világon, így az általunk képzett segítő kutyákat nemzetközi igazolvánnyal tudjuk ellátni, amivel az egész világon részesülhetnek a segítő kutyásokat megillető jogokkal.