On line sajtóban

2016.04.02. Baja Város Honlapja- Autizmus Világnap

PETŐFI-SZIGET Jó hangulatú, tartalmas, szórakoztató délutánt töltöttek együtt mindazok, akik szerették volna kifejezni szolidaritásukat az autizmussal élőkkel és családtagjaikkal. A civil kezdeményezésre indult szervezéshez szép számú támogató, adományozó és önkéntes csatlakozott, az érdeklődők száma pedig azt mutatta: az érzékenyítés jól működött.

2016. ápr. 02.

A Jóisten is velünk van, gyönyörű napos időt adott mára. Csupa mosolygós arcot látok mindenfelé: szaladnak, sétálnak, bicikliznek, görkoriznak. Fontos, hogy ezáltal felhívjuk a figyelmet valamire, ami mellett nem szabad elmenni – fogalmazott Csubákné Besesek Andrea alpolgármester, aki maga is kilátogatott a Turisztikai Központba. – Az autizmus nem betegség, hanem állapot. El kell fogadnunk, ha valaki másképp gondolkodik. Amint azt a szervezők is meghirdették: együtt kell lépnünk, együtt kell mennünk velük, elfogadva ezáltal gondolatvilágukat, hiszen nekik is nehéz a miénket elfogadni – hívta fel a figyelmet az elöljáró, utalva a mozgásos programra, amelynek keretében profi és amatőr sportolók mellett gyerekek és szülők futották, sétálták, biciklizték körbe a szigetet.

A szervezők nevében Kovács Karolina köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: az ENSZ 2007-ben döntött arról, hogy április 2-át az autistáknak szenteli. – Ehhez a globális kampányhoz most első ízben Baja is csatlakozik. Városunkban három intézmény – az EGYMI, az Újvárosi Iskola autista tagozata és a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény FONI-csoportja – is foglalkozik az autizmussal élő gyermekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel – ismertette a szervező. Hozzátette: bár rövid idő állt rendelkezésre a program összeállítására, hála a nagy számban érkező támogatóknak és adományoknak, sikerült igazán izgalmas délutánt kínálni a látogatóknak.

1
Az egyik legnépszerűbb programpontnak a kutyaterápiás bemutató ígérkezett. A kecskeméti Kutyával a Mosolyért Alapítvány munkatársai négy kutyussal – Letti, Berci, Koli, Pityke – érkeztek. A gyerekek ízelítőt kaphattak abból, mi mindent tud a terápiás kutya, milyen okosan és érzékenyen viselkedik, milyen szinteken képes kifejezni segítőkészségét. – A Kutyával  a Mosolyért Alapítvány 2011óta foglalkozik terápiás felvezetőkkel és kutyákkal. Vezetői kecskemétiek, főként az ottani speciális iskolában tartanak terápiás foglalkozásokat, de bármilyen iskolába, óvodába szívesen mennek, és már kórházban fekvő betegekhez is bejuthatnak a kutyákkal – ismertette Korsós Mónika, az alapítvány önkéntese, a bajai EGYMI gyerekfelügyelője, részletezve a terápia lényegét. – Nálunk a legfőbb eredmény a szabálykövetés. Alapvető, hogy egy gyermek nyugodtan, fegyelmezetten részt tudjon venni egy tanórán. Sok olyan gyermekkel találkozunk, akik szorongással küzdenek, nem mernek megszólalni, vagy épp ellenkezőleg: nem tudnak hallgatni. Ilyenkor jövünk mi a kutyákkal. A kutyusok kedvéért a félős gyerek is képes kijönni az osztály elé, és elmondani a feleletet. Autimussal élő gyermek esetében sokszor tapasztaljuk: magába fordul, nem akar kapcsolatba lépni a környezetével. A kutya ezt azonnal érzékeli. Kiválasztja magának a passzív gyermeket, odamegy hozzá, ölébe hajtja a fejét, és türelmesen kivárja a reakciót. A legalapvetőbb lépés, hogy a gyerek köszöntse az állatot. Ezek a kutyák nagyon türelmesek, ez a dolguk – mondta a kiképző. Hozzátette: a négy kutyus közül egyelőre csak Berci vizsgázott terápiás eb, három társa tavasszal fogja megszerezni a képesítést, de már mindhárman rutinos terapeuták, akik nagyon szeretik a munkájukat. Kutyus és kiképzője között pedig különleges a kapcsolat. – A terápiás szakma stresszforrás a kutyának, hiszen minden szituációban jól kell reagálnia. Nekem gazdaként látnom kell, ha a kutyám már nem viseli jól a nagy hangoskodást maga körül. Nem kell mindent eltűrnie, de agresszíven nem reagálhat. Ilyenkor jelzem a gyerekeknek, hogy mivel a kutyusnak nagyon jó a hallása, most csendesedjünk el, és csak halkan simogassuk őt – ismertette a kiképző.
9

A négy kutyus egész délután állta a sarat, jelenlétük folyamatosan kicsábította a gyerekeket a Turisztikai Központ elé, bár odabent is szórakoztató programok várták őket. A Felhőtánc Duó – Szarvas Panni és Északi Szabi – vidám koncerttel készült, Haklik Erzsébetgyerektáncházat tartott, és a Baja Ritmusa egyik legnépszerűbb táncospárja, Tusa Cecília és Balogh Balázs is előadott egy koreográfiát mindazoknak, akik végig bírták a rendezvényt. Ők jártak a legjobban, hiszen zárásként még sok-sok finomság (pizza, üdítő, rétes, gyümölcs) is érkezett, amelyet együtt fogyaszthattak el a résztvevők.

Baján is ötven kék lufi szállt a magasba a Turisztikai Központ elől, hirdetve a társadalmi felelősségvállalás, az egymás iránti figyelem, az elfogadás, a szolidaritás szükségességét. A szervezők úgy tervezik: ezentúl minden év április 2-án közösen ünneplik ezt autizmussal élők világnapját.

Sándor Boglárka

 

Leave A Comment