On line sajtóban

2016.05.31. Trendalelke.hu – Ilyen oktatás csak Kecskeméten van

Ilyen oktatás csak Kecskeméten van: Sakkpalota és kutyás terápia együtt

Ilyen oktatás csak Kecskeméten van: Sakkpalota és kutyás terápia együtt

Egy szokatlan kombináció színesíti a gyermekek napjait a Magyar Ilona Általános Iskolában: a Polgár Judit nevével fémjelzett Sakkpalota módszer és a kutyás terápia együttes előnyeit használja másodikos osztályában a két pedagógus, Füleki Anita és Szénási-Mata Ágnes, Magyarországon egyedülálló módon. Beültünk hozzájuk egy magyar- és egy matekórára, és csak ámultunk és bámultunk.

Matt két lépésben

Így láttuk a sakkpalotás órákat:

Magyarból épp ismétlés következett a tantervben, az ezzel kapcsolatos feladatokba kaptunk bepillantást. Végig változatos, játékos feladatokon keresztül haladtak a gyerekek, mindegyik a Sakkpalota szimbólumrendszerén alapult. Ha épp betűrendbe kellett tenniük a sakkfigurák neveit, akkor előbb a képekről felismerve leírták az adott bábu kezdőbetűjét, majd sorrendbe már újra a figurák lerajzolásával tették őket. Az óra zárásaként a falon lévő hatalmas sakktáblán egy kisfiú meglépte a kétlépéses mattot, bizonyítva, hogy a kötelező tananyagon felül a sakkjátszma elsajátításával is haladnak.

Matematikából is gyakorló órán voltunk, az összes feladat az említett rendszer köré épült, rendkívül interaktív, mozgással átszőtt menete, íve volt a 45 percnek. A gyermekek élvezettel oldották meg a feladatokat és látták meg az összefüggéseket, olykor még a tanító nénit is meglepve tettek új megállapításokat.

Fügét várja a jutalom falat…

Megtalálta!

Tanulás Fügével

Borsos Andreával, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány önkéntesével és terápiás kutyájával, a négyéves yorkshire terrier Fügével szintén a tanórákon ismerkedtünk meg. A kisdiákok a szokásos óra eleji jelentést követően Füge felé fordultak, és egy dallal köszöntötték puha szőrű barátjukat. Ezután kezdődhettek a sakkpalotás feladatok, melyek végén a tökéletes megoldások jutalma egy kis játék volt a kutyussal, merthogy Füge számos trükkel tud mosolyt csalni a gyerekek arcára: szlalomozik köztük, átbújik a lábaik alatt, de akár hát- vagy lábmasszázsban is részesíti a gyerkőcöket, majd megkapja a jól megérdemelt jutalomfalatot aktuális vezetőjétől. A negyvenöt perc elteltével egy utolsó simogatással búcsúzott a gyereksereg a négylábútól.

Az órák után a két tanítónővel beszélgettünk

Füleki Anita magyar órán kockával

Trendalelke.hu: Hogyan jött az ötlet, hogy kutyás terápiával és Sakkpalota-módszerrel tanítsatok? Nem egy bevett szokásról van szó a magyar oktatási rendszerben.

Füleki Anita: Egy volt tanítványunk tananyag-fejlesztő Polgár Judit Sakkpalota Alapítványánál, általa ismertük meg a Sakkpalotát. Hetente egy alkalommal tartott a gyerekeknek órát. Először csak megfigyelőként voltunk jelen az órákon, majd fél év elteltével mi magunk is elvégeztük a képzést.

Mennyi ideig tart a tanfolyam?

Szénási-Mata Ágnes: 30 órás akkreditált képzés, tehát három intenzív napot vett igénybe. Ez megadja az alapokat és nagyon sok ötlettel szolgál, hogy azt a pedagógus a saját ínyére formálja. Nagyon komoly csomagot kaptunk, a módszertant tökéletesen kidolgozták, hozzá a megfelelő segédeszközökkel, tanmenettel, könyvekkel. Ezt kell a tanítási órákba beolvasztanunk. Most már csakis sakkban gondolkodunk, a rajztól a környezeten és az éneken át a magyarig minden óra a Sakkpalota keretein belül működik.

Ennyien oldották meg jól a feladatot

A Sakkpalota tehetségfejlesztésre szolgál?

FA: Egyáltalán nem, sőt! Az osztályunk fele tanulási zavarokkal küzd, vannak sajátos nevelési igényű diákjaink is. A rövid távú memória fejlesztésére nekik nagy szükségük van, erre tökéletesek a Sakkpalota feladatai. Vannak olyan tanulóink, akik Sakkpalotás órán brillíroznak, egyéb órákon viszont nem tudnak olyan jól teljesíteni. Sok iskolában a fejlesztő pedagógusok használják ezt a módszert.

Milyen előnyei vannak a Sakkpalotának?

FA: A kreativitást, a gondolkodást nagyon fejleszti, átlátják a tanulók az összefüggéseket. Sokszor előfordul, hogy az általunk kitalált feladat végén több megoldásra jutunk, mert ők másképp gondolkodnak, mint mi. Menet közben maguktól mondják a gyerekek a logikai összefüggéseket, kérnünk sem kell. Ez már nagyon életszerű, hiszen később, ha a munkahelyen kérnek tőle valamit, nem a klasszikus sémákban fog gondolkodni, a saját útját fogja bejárni a megoldásig.

Ági és a sakkpalotás matekóra

Tehát a szorzótábla magolása helyett az összefüggésekre koncentráltok?

SzMÁ: Azért az a lépcső sem maradhat ki, az első teendő a tanulás: egy versikével, mozgással kombinálva, mondjuk, írjuk, ismételjük. Utána jön a varázslat, amikor már gyakoroljuk az elsajátított tudást. Alapvető módszertani dolgokon tehát nem változtatunk, bizonyos dolgokat ugyanúgy kell megtanítani, viszont a gyakorló órákba bármit beletehetünk.

Az általános iskola teljes időtartama alatt elérhető a Sakkpalotás módszer?

SzMÁ: Az első két évfolyamra dolgozták ki eddig a programot, a harmadik osztályra most van folyamatban. Az ELTE tanszékein már ugyancsak gondolkodnak a felső tagozaton, de az nehezebb ügy.

FA: Sőt, elérhető a program óvodásoknak is, de Kecskeméten még nincs olyan óvoda, amelyik megszerezte volna a referenciacímet. Pedig hasznos lenne, ha már az oviban kezdenék, mert akkor már ismernék a rendszert, mire iskolába jönnek.

SzMÁ: Ráadásul iskola előkészítőként dolgozták ki nekik a módszert, ugyanúgy tankönyvvel, tanmenettel, így elérhető lenne a folytonosság.

Mennyire tudnak alkalmazkodni azok a gyerekek, akik menet közben csöppennek bele a Sakkpalotába?

SzMÁ: Erre is van példa az osztályunkban. Nagyon jól abszolválták a programot, hihetetlenül gyorsan felzárkóztak. A gyerekek is támogatják egymást ebben. Mi, felnőttek sokkal nehezebben vesszük az akadályokat. Volt olyan óralátogató pedagógus, aki azt mondta, alig tudta követni a feladatokban a számításokat.

Füge jutalom gyanánt hátakat masszíroz…

A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek élete nehezebb lenne a hagyományos módszerrel?

SzMÁ: Ez egy jó kérdés, erről nincs tapasztalatunk, de szerintem a Sakkpalota révén nem olyan egysíkú a gondolkodásuk, valószínűleg kevesebb a kudarcélményük, ezáltal szívesebben jönnek iskolába.

FA: Mindenképp játékosabb a Sakkpalota, és ez is a cél, hogy a játékos tanítás irányba elmozduljunk.

SzMÁ: Mi az élménypedagógiát követjük, erre példa Füge is. A gyerekeknek rosszul esik a kicsengetés, mert jól érzik magukat az órákon. Ha pedig valamit jó érzéssel csinálnak, jó energiák közepette, az másképp raktározódik el. Meggyőződésem, hogy ami itt történik velük, egész életükre kihat.

Ebben az iskolában minden alsós osztályban elindítják a Sakkpalotát?

FA: A referenciacsomag minden tanítónő rendelkezésére áll, és már elvégezték vagy most végzik a tanfolyamot, tehát mindannyian alkalmasak leszünk az oktatására.

A szülőknek jelent-e anyagi terhet a Sakkpalota és a kutyás terápia alkalmazása?

FA: A Sakkpalota esetében nincs, a kutyás terápia viszont pénzbe kerül. Tavaly volt rá pályázati forrásunk, ezért a jelenlegi ár feléért járt hozzánk Füge, most viszont a szülők finanszírozzák a teljes összeget. Mivel tavaly látták, mennyire jó ez a gyerekeknek, idén rögtön elfogadták az új feltételeket.

Füge akcióban: a láb alagúton túl

Mennyire fix az óra menetrendje?

SzMÁ: Én a tanórákon gyakran rögtönzök a felmerülő nehézségek leküzdése céljából, de természetesen előre meg kell tervezni az óra menetét. Az óra összeállítása viszont eltér a hagyományostól, hiszen mi találjuk ki a feladatokat – ez nagyon munkás. Egy 45 perces órára felkészülni legalább másfél óra, amiben még nincsenek benne az olyan teendők, mint például a fénymásolás, kivágás, laminálás stb…

FA: Az én feladattípusaim úgy születnek, hogy megnézek egy hagyományos könyvet – természetesen nem azt, amelyikből tanulunk -, utána azt a Sakkpalota rendszerébe illesztem. Tehát több órát vesz igénybe a felkészülés egy tanórára.

Füge mennyit tesz hozzá a gyerekek fejlődéséhez? A kutyás terápia hogyan honosodott meg az iskolában?

SzMÁ: A jelenlegi 4.b osztály kezdte, amikor még elsősök voltak, akkor még nem Fügével. Az volt az úttörő kezdeményezés. Motiválásra, jutalmazásra nagyon jó lehetőséget nyújt, szociális érzékenységet fejleszt, hisz egy nagyon pici kutyáról van szó, akire vigyázni kell. A gyerekek alig várják, hogy Füge ellátogasson hozzájuk. Volt viszont olyan gyermek, aki félt a kutyáktól, mégis nagyon hamar megbarátkozott vele.Mi abban vagyunk országos szinten úttörők, hogy kombináltuk a Sakkpalota programot az iskolában már régóta használt kutyás terápiával. 

Olvasnál még a témában?

Leave A Comment