Írott sajtóban, On line sajtóban

2016.09.03. PETŐFI NÉPE – BAON.HU – Wojtyla házban jártunk

Mosolyt csaltak minden arcra

2016. szeptember 3. 14:07 Sebestyén Hajnalka
kecskemét | Luna, Füge és Horatio terápiás kutyusok tették szebbé tegnap a wojtylás rászorultak napját. A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány bemutatójába a sorsközösség tagjai is aktívan bekapcsolódtak.

A Wojtyla Barátság Központ belső udvara megtelt az ebédre érkező rászorulókkal, valamennyien kíváncsian várták a terápiás kutyabemutatót. Dr. Juharos Ágota, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány elnöke és két társa, Borsos Andrea, valamint Sz. Mikus Edit egy-egy kutyával érkezett. ÁgoTerápiás kutyák mindennapjaival ismerkedhettek meg a wojtylásokta vezette be Lunát, a labrador- golden retriever keveréket, Andrea Fügét, a kis yorkshire terriert, majd Edit Horatiót, a sheltit.

A bemutató előtt dr. Juharos Ágota mesélt a terápiás kutyákkal való munkájukról, eredményeikről. Elmondta: a négylábúak szigorú kiképzést kapnak, majd vizsgáznak, mielőtt terápiás kutyává válnak. Az alapítványuknak jelenleg 19 vizsgázott kutyája van és 8 áll kiképzés alatt. Szinte mind-mind másfajta, vannak köztük fajtatiszták és keverékek egyaránt. Többet a menhelyről hoztak el. Egy terápiás kutyánál ugyanis nem a fajtája a fontos, hanem az, hogy milyen a temperamentuma. Az agresszivitásnak nyoma sem lehet nála, ezt tesztelik is. Külön felkészítik őket, arra, hogy ne ijedjenek meg például a kerekesszékben ülőktől, vagy a betegség miatt furcsán mozgóktól.

A terápiás kutyák jótékony hatását az élet különböző területein hasznosítják. Gyakran járnak velük autista gyerekekhez a Juhar utcára. Nagyon jók a tapasztalataik, a gyerekek hamar felveszik a kapcsolatot az állatokkal. Volt olyan esetük, hogy a kisfiú egyáltalán nem beszélt, nem nézett senki szemébe. A kutyával azonnal felvette a szemkontaktust, míg annak gazdájával csak 9 hónap után.

Az alapítvány tagjai a kutyusokkal rendszeres vendégei a Nyíri úti speciális iskolának is, ahol a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek már osztálytársként tekintenek a négylábúakra. Nem kell őket fegyelmezni, a kutya teljesen leköti őket, együtt csinálnak meg vele minden feladatot. Emellett normál általános iskolákban is többször megfordulnak, ahol például hetente egyszer matematika vagy olvasás órán tanulhatnak együtt a gyerekek a kutyákkal.

 

 Terápiás kutyák mindennapjaival ismerkedhettek meg a wojtylások

Egy évvel ezelőtt kezdtek el járni idősek otthonába. A kecskeméti Margaréta után, felkeresték már a ballószögi Aranykort és a tassi otthont. Az idősek örömmel fogadták a kezdeményezést. Például több olyan lakó mosolyra fakadt a kutyák láttán, akit előtte évekig nem látták mosolyogni.

A wojtylás program bemutatóval zárult. A sorsközösség tagjainak is megtanították a vezényszavakat és együtt adták ki a „parancsokat”, hogy éppen mit csináljanak a kutyusok. Az önkéntes jelentkezők még be is állhattak a gazdik helyére, így ők kapták a pacsit, vagy velük ment vezényszóra az okos négylábú.
A gyógyulást is segítik

Az alapítvány vezette be először, hogy terápiás kutyával segítik a betegek gyógyulását a kórházban. Borsos Andrea, aki már korábban is önkéntesként dolgozott a kórházban, néhány éve Fügével együtt jár be az onkológiára és a gyerekosztályra. A mini yorki kiváló partner ebben, ráadásul nem hullajtja a szőrét, ami nagyon fontos a higiénia szempontjából. A tapasztalatok nagyon jók. Az állat simogatása által csökken a betegek fájdalma, jobb kedvűek, és még a dolgozókat is jobb kedvre derítik. Ezen kívül Sz. Mikus Edit mint gyakorló pszichológus szintén bevonja a munkájába Horatiót, aki jó hatással van a páciensekre, hiszen így jobban megnyílnak, csökken a stressz.

 

Leave A Comment