Írott sajtóban, On line sajtóban

2017.01.31. PETŐFI NÉPE-BAON.HU – ÉV EMBERE

IMG_5043Juharos Ágota lett az év embere

2017. január 31. 07:00 Popovics Zsuzsanna
KECSKEMÉT | Dr. Juharos Ágotát, a kutyás terápia elismert szakértőjét választották olvasóink az év emberének 2016-ban. A főorvosnő Bátor nevű kutyájával hétfőn vette át ajándékát Ökrös Csaba főszerkesztőtől, és fogadta a szerkesztőségi tagok gratulációját.

Szoros volt a verseny

Lapunk hasábjain tavaly mutattuk be a hét embereit, közülük választották ki olvasóink az év emberét. A baonon az online szavazást Bacsi Bernadett, a fajszi óvoda vezetője nyerte, második helyen dr. Juharos Ágota végzett. Az olvasóink által a lapból kivágott szelvények éppen fordított eredményt hoztak: ott Bacsi Bernadett második, míg Juharos Ágota első lett, így a szabályok, illetve olvasóink döntésének értelmében neki adhattuk át az Év Embere címet.

Dr. Juharos Ágota radiológus főorvos 2011-ben honosította meg Kecskeméten a kutyás terápiát. Négylábú munkatársaival, önkénteseivel és követőivel mára mindent elért, amit egykor megálmodott. A Kutyával egy mosolyért Alapítvány létrehozója stílszerűen egyik kutyájával, az olvasni is tudó Bátorral vette át az Év Embere díjat.

– Az olvasás persze csak tréfa, amolyan bűvészmutatvány. Ül, fekszik, forog vezényszavakat írtam fel kártyákra, különböző betűkarakterekkel és színekkel. Ezeket a szóképeket jegyezte meg ügyesen Bátor, és a jelentésüknek megfelelően viselkedik – magyarázza Ágota.

Ha kutyákról vagy képzésükről van szó, Ágota kifogyhatatlan a történetekből. Minden értékes tapasztalatot ő maga vagy segítő kutyás kollégái éltek meg, gyűjtöttek össze. Tudásukat nap mint nap hasznosítják a kutyás terápia legkülönbözőbb alkalmazási területein. Képzett kutyáikat szívesen látják óvodában, iskolában, kórházban, rendezvényeken. Alapítványuknak jelenleg 21 vizsgázott kutyája van szerte az országban. Ágota négy saját kutyája mind menhelyről való.

– A terápiából lassan kiöregedő Bömbi utánpótlása lesz Panka, aki január első napjaiban került hozzám az etyeki menhelyről. Még csak kölyök, de már néhány hét alatt nagyot fejlődött – mesél négylábú kedvenceiről Ágota.

– Velem él Luna, akit az ősszel elpusztult Móczy helyett „örököltem”. Bátor négyéves, neki saját rezidenciája van a magánrendelőm udvarán. Őt eredetileg a balesetet szenvedett kecskeméti mentős, Nagy Szabolcs mellé képeztem ki segítő kutyának. Szabolcs végül nem tarthatta meg a kutyát, Bátor is túl mozgékonynak bizonyult a feladatára, így végül visszakerült hozzám.

Legelőször a Petőfi Népe adott hírt arról, amikor 2011-ben Juharos Ágota és önkéntes segítői elindították a kutyás terápiát Kecskeméten. Azóta számtalan híradásunkban szerepeltek alapítványa önkéntesei és képzett kutyái.

– A velem készült interjú kapcsán sok pozitív visszajelzést kaptam. Telt ház volt az októberi kecskeméti tanfolyamon, megnőtt a kereslet a frissen megjelent könyvünk iránt. Amikor év végén elindult az online, majd a szelvényes szavazás, még inkább aktivizálták magukat az ismerőseim, kutyás barátaim – mondja Ágota. – A lapból kivágott szelvényekkel megkeresett többek között az óvónénim, aki 89 éves, de olvasott rólam a Petőfi Népében, és fontosnak tartotta, hogy rám voksoljon. Kollégáim, betegeim is szorgosan gyűjtötték a szelvényeket, kutyás barátaim küldték Izsákról, Bajáról, szerte a megyéből. Jól esett az emberek figyelmessége, nem gondoltam, hogy ekkora összefogást generál ez a szavazás.

 

 Juharos Ágota Bátorral érkezett szerkesztőségünkbe

A legtöbb szavazatot Ágota kapta, ő lett az év embere, akire idén is számos feladat és meghívás vár. Önkénteseivel és kutyáikkal ott lesz Pécsett, a felelős állattartásról rendezett expón, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán a terápiás kutyák kórházi munkáját mutatják be, Nagykátán könyvbemutatóra várják.

– A naptáram nyárig szinte teljesen megtelt. A szabadidőm 90 százalékát elviszik a kutyás programok. Nincs megállás, már országos szinten is a köztudatban vagyunk. Sok helyre meghívnak, és minden felkérésnek igyekszem eleget is tenni – mondta végül Ágota.

Leave A Comment