On line sajtóban

2019. 01. 29. Trendalelke.hu – Iorek, a terápiás és sportos husky – Rendhagyó óra a Magyar Ilona általános iskolában

Hó nélkül is lehet szánhúzó kutyákkal mókázni – rendhagyó tanóra a Magyar Ilonában

Kivételesen nem Füge érkezett kedd reggel a Magyar Ilona Általános Iskolába, ezúttal a kutyás sportokkal ismerkedhettek meg az 1.b osztály, Szénási-Mata Ágnes és Füleki Anita tanítónők kisdiákjai. Mondanunk sem kell, hosszúra nyúlt a tanóra, egyből barátság köttetett a négylábú sportolókkal, Iorekkel és Angellel.

Szénási-Mata Ágnes és Füleki Anita előző osztályát végigkísértük, míg ki nem repültek a szárnyaik alól: jártunk velük sakkpalotás és kutyaterápiás tanórán, de még tangazdasági tanulmányi kiránduláson is, valamint bepillantást nyertünk, hogyan működik a gyakorlatban a Boldogságóra. A tanítónők tavaly ősszel új osztályt kaptak, de módszereik változatlanok: élményekkel formálják a gyerkőcök lelkét, fejlesztik szociális érzékenységüket a kötelező készségek és tudnivalók elsajátításán felül. Ennek keretében természetesen Borsos Andrea, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány önkéntese és Füge, a terápiás yorkshire terrier az új csapatot is hetente látogatja, igaz, Füge néha barátaival érkezik vagy őket küldi maga helyett, mint ma is.

Kiss-Tóth Zoltán és felesége hat husky gazdája, illetve egy leendő terápiás kutyus labrador keverék és egy szintén keverék, befogadott kutyus alkotja a négylábú családtagok kötelékét. Mindig is tartottak kutyákat, majd néhány éve, az első huskyjuk kapcsán kerültek közelebb a velük űzhető sportokhoz. A sok edzést kiváló eredmények koronázzák.

“Legjobb eredményünk eddig a középső lányom junior Európa-bajnoki címe, a nagylányom női kategóriában elért Európa-bajnoki címe, illetve a kisfiam második helyezése” – büszkélkedik Kiss-Tóth Zoltánné a családi sikerekkel. “Magyarországon is egyre többen ismerik már a kutyás sportokat, bár mindig találkozunk olyanokkal, akiknek újdonság.”

Megtudtuk, bármilyen fajtájú kutyából lehet szánhúzó eb, a lényeg, hogy szeressen mozogni, ezen felül egyedüli követelmény egy bizonyos marmagasság. 3 hónaposan máris elkezdődik a kölykök kiképzése, először sétával szoktatják hozzá őket az alapdolgokhoz, illetve a koncentrált figyelmet is ekkor sajátítják el, például, hogy ne foglalkozzanak a látóterükbe kerülő fajtársaikkal. Még 1 éves koruk előtt pedig elkezdődik a kimondott edzés is, fokozatosan szoktatják hozzá kutyákat a terheléshez és a feladatokhoz. Ebben segítségükre vannak az idősebb, tapasztaltabb ebek is, akik afféle mentorként tanítják be az újoncokat.

Angel, becenevén Angi négy és fél éves hölgy, Iorek pedig 3 éves fiatalúr. Iorek a téli sportok elsajátításán felül a kutyaiskolát is elvégezte, így ő mint terápiás kutya ugyancsak tevékenykedik a Kutyával egy Mosolyért Alapítvány kötelékében, Füge kollégájaként. Karrierjükből – ha egészségük engedi – még van néhány sikerrel kecsegtető év, 5-6 éves korukig ugyanis könnyedén húzzák a szánt a kutyák.

Mivel a kutyákat muszáj rendszeresen lefárasztani fizikailag és szellemileg egyaránt, különben magukat szórakoztatják különféle csínytevésekkel, ezért a melegebb hónapokban sem lazsálnak az állatok és gazdáik. “Nyáron vagy nagyon korán vagy nagyon későn edzünk a hőség miatt, a hóhiányt pedig edzőkocsival, biciklivel és scooterrel hidaljuk át” – okosít minket Kiss-Tóth Zoltánné, aki egyébként maga is kutyás terápiával foglalkozik.

Csak máig kellett volna kibírnia a hótakarónak, hogy az 1.b gyerekseregét kutyaszán repítse az iskolaudvaron, de így is kaptak kóstolót, milyen állati jó dolog egy kutyussal együttműködve sportolni. Az osztály minden tagja kipróbálhatta a canicrosst, amikor is úgy kell futni, hogy állat és ember összekötve, egymásra figyelve mozog. Óriási lelkesedéssel és fegyelemmel adták át magukat a gyerekek az élménynek, de Szénási-Mata Ágnes is futott egy kört Iorek vezetésével. A kutyás futáson kívül a Kiss-Tóth család mesélt a többi sportlehetőségről: a legismertebb kétségkívül az északon elterjedt kutyaszánhajtás vagy kutyafogathajtás; aki síelne kedvencével, a síjöring és a pulka lesz az ő sportja; de izgalmasan hangzik a bikejöring, azaz a kutyás terepkerékpározás, illetve a scooterezés is, amikor kerékpár helyett roller előtt fut a kutya.