Írott sajtóban, On line sajtóban

2019. 12. 13. BAON.HU – Terápiás kutyával ismerkedtek a cukorbeteg gyerekek

A Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola tanítónője, Horváth Eszter ötéves bichon havanese terápiás kutyájával, Macival csütörtök délután először látogatott el a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházba, ahol a cukorbeteg gyerekek ismerkedhettek meg a kedves négylábúval.
Macinak ahhoz, hogy terápiás kutyává váljon a komolyan szabályozott egészségügyi vizsgálatok mellett magas követelményeknek kellett megfelelnie. Az úgynevezett temperamentum vizsgán általános készségeit, engedelmességét és páros alkalmasságát vizsgálták. Ezt követően gazdájával együtt valós terápiás helyzetben kellett bizonyítaniuk alkalmasságukat.

A kistermetű kutya számára nem idegen a gyerekek közelsége, hisz közel egy éve Eszter állatasszisztált oktatás keretein belül időnként négylábúját is bevonja a felsővárosis diákok tanításába. Maci jelenléte motiválja a tanulókat és fejleszti az osztályközösséget. – Szerettem volna, hogy Maci jótékony jelenlétét a beteg gyerekek is megtapasztalhassák. Egy terápiás kutya oldja a szorongást, segíti az érzelmek feldolgozását, megkönnyíti a társas kapcsolatok kialakítását, ami beteg gyerekeknél különösen fontos – mondta Horváth Eszter.

A halasi kórház vezetősége örömmel fogadta a terápiás kutya látogatásának lehetőségét. – Amikor Eszter megkeresett bennünket, hogy bemutatná Macit a kis betegeinknek, nem volt kérdés, hogy élünk ezzel a lehetőséggel. Úgy döntöttünk, hogy első körben a cukorbeteg gyerekeknek mutatjuk be a négylábút, hisz egy krónikus betegség, amivel meg kell tanulni együtt élni, mert soha nem múlik el, nagy terhet ró mind az egyénre, mind a családra. Egy terápiás kutya jelenléte örömélményt, érzelmi biztonságot nyújthat a kicsiknek – mondta Dittmayer Péter, ápolási igazgató.

A gyerekek megismerkedhettek azokkal a trükkökkel, amiket Maci jutalomfalatokért cserében örömmel elvégez. Ezt követően pedig kipróbálhatták, milyen forgásra, ugatásra és egyéb ügyességi feladatok elvégzésére utasítani a négylábút. A tervek szerint a jövőben heti egy alkalommal a halasi kórház gyermekosztályán vendégeskedik majd Maci kutya.