On line sajtóban

2020. 10. 03. Trendalelke – Én és a kedvecem

Állati hétvégénk lesz az állatok világnapja alkalmából! Remek sztorikat olvashattok Dr. Juharos Ágota radiológus főorvos és Koltai-Nagy Balázs színművész kutyáiról, illetve szerkesztőségünk is megmutatja a kiskedvenceit.

Trendalelke.hu: Miért pont a kutyák ejtették rabul? Miért nem épp macskák, halak vagy teknősök?

Dr. Juharos Ágota: Mert velük nem lehet terápiázni. Korábban házőrző kutyáink voltak, akikkel elkezdtünk kutyaiskolába járni. Rendkívül okosak és képzettek lettek, és szerettem volna ezen klassz tulajdonságaikat hasznos tevékenységgé formálni. Ez 2010 környékén volt, akkor kezdődött a kutyás terápia elterjedni Magyarországon. Amint értesültem a lehetőségről, levizsgáztattam őket terápiás kutyaként. 2011-ben ezzel a két kutyával indítottuk az alapítványt, azóta pedig – tanulókkal együtt – kb. 70-re duzzadt a négylábúak létszáma.

Gyermekkorában is kutyák vették körül?

Dacára, hogy édesapám állatorvosként dolgozott, sosem tartottunk állatot. Kevés időt töltöttünk otthon, ezért bizonyára ez a felelős állattartás szellemében alakult így. Lovagolni viszont jártam, illetve természetesen az állatok tisztelete és szeretete belém épült.

Otthon most hány kutyát tart?

Jelenleg négytagú a falka: van egy vizsgázott terápiás kutyám; Rozi, az új tanonc; van egy mozgássérülteket segítő kutyám, aki már jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti;illetve a házőrző kutyám, aki csupán erre az egy szerepre alkalmas, mert túlságosan fél az emberektől. Ő menhelyről érkezett hozzám és sajnos nem tudtam belőle terápiás kutyát faragni.

Van valami preferenciája, milyen fajtákat választ?

Nincs. Eddig 6 kutyám volt, közülük csupán egy, Rozi törzskönyves. A többiek mind mentett keverék kutyák. Az alapítványban 50 terápiás kutya és 10 egyéb segítő kutya dolgozik. Az 50-ből 10 menhelyről mentett. Őket azért szeretjük, mert nem kölyökként hozzuk el őket, hanem 9-10 hónaposan vagy akár 1 évesen, tehát nekik már kialakult temperamentumuk, személyiségük van. Tesztelés után ők már nem változnak és a kiképzésük is könnyebb, gyorsabb. A kölykök ilyen szempontból rizikósabbak.

Miért pont Rozi lett az új tag?

Az ő apukája, törzskönyvi neve szerint Misó, egyébként csak Sanyi, az alapítványunk terápiás kutyája. Amikor a gazdája megismertette velünk, akkor megjegyeztem, hogy mindig is ilyen kutyát szerettem volna, de valamiért nem elterjedt Magyarországon a springer spániel. Elsősorban vadászatra használják őket. Sanyi azonban remekül teljesített terápiás kutyaként, pár hónap alatt levizsgázott. Nagyon jó vonalból való és nem mellesleg tenyészkan. Egyszer csak sikerült neki találni egy megfelelő hölgyet Szlovákiában, és természetesen szerettem volna egy kölyköt az alomból. 9 hetesen került hozzám Rozi, aki le sem veszi rólam a szemét, rendkívül gyorsan tanul és imád dolgozni. Most 2 éves, és jelenleg a záróvizsga választja már csak el attól, hogy terápiás kutya legyen.

Számított, hogy lány?

Könnyebben kezelhető, mint a kanok, viszont kisebb is tőlük, de nem bánom, mert végtelenül aranyos és kedves kutya. Az alapítvány saját kutyaiskolát működtet. Ott ő mint bemutatókutya szerepel. Fantasztikus, mire képes, figyelmes, kiválóan képezhető. A mozgássérülteket segítő kutyák feladatait is mind elsajátította már. Bármit leejtek, mindig egyből a kezembe adja, a szemetest ahogy kinyitom, máris csukja le.

Benti kutyus?

Amikor itthon vagyok, akkor bejön velem, egyébként kint van a többiekkel az udvaron.

Vadászkutyaként nagy a mozgásigénye?

Sokat labdázunk, de utána békésen elheverészik.


Volt emlékezetes csínytevése?

Második napja lakott velünk, amikor érkezett hozzánk egy szerelő. Letette a méregdrága szemüvegét az asztalra, majd később, amikor kereste, már nem volt ott. Rozi elvitte. Az volt a szerencsénk, hogy tokkal együtt tette le, Rozi pedig első szólításra visszahozta és a kezembe adta. Vadászkutya lévén ez a vérében van, tanítanom sem kellett különösebben, hogy hozzon vissza dolgokat. Azóta maximum olyan apró huncutságokat követ el, hogy bár tudja, hogy a kinti labdákat nem hozhatja be, most például megtaláltam az egyiket a házban.

Milyen munkát végez most Rozi?

Már most beállt terápiás kutyának, járunk például a Nyíri úti speciális iskolába, ahol a fejlesztést segítjük.

Rozi lesz valaha anyuka?

Ivartalaníttattuk, hiszen terápiás kutyáknál a tüzelési időszak megnehezíti a munkát, olyankor több hét kiesik, ellés esetén pedig egy év is.

Mi a kedvenc közös programjuk?

Alig várom, hogy hazajöjjek hozzá! A gyerekeim már régen kirepültek, unokám viszont még nincs, ezért most Rozi tölti be a gyerek szerepét a házban. A legtöbb közös időt úgy töltjük, hogy míg én ülök a laptop előtt és dolgozom, addig ő ott szuszog a lábamnál. Délutánonként mindig jön velem a rendelésekre, hétvégén pedig a kutyaiskolába, ahol kölcsön kutyaként is szerepel. Ez azt jelenti, hogy olyan gyerekek foglalkoznak vele, akiknek valamilyen okból kifolyólag nem lehet saját kutyájuk vagy a szülő szeretné, ha a gyermek megtanulná a kutyatartás és -nevelés csínját-bínját, mielőtt saját ebre tennének szert.

Mit üzenne a kecskemétieknek a felelős állattartással kapcsolatban?

A családok nagy részénél elhangzik a gyerekek szájából, hogy szeretnének háziállatot. Azt javaslom, hogy mindenki a saját körülményeiket figyelembe véve döntsön. A kutya elképesztő mértékű feltétel nélküli szeretetet képes adni, igazi családtaggá válik. A gyerekek lelki fejlődéséhez sokat hozzá tud tenni bármilyen állat tartása, hiszen vágynak a természet közelségére, de a mai világban ez egyre távolabb kerül tőlük. Egy 10 év feletti gyermek már tud is felelősségteljes gazdi lenni. Érdemes ezt viszont kötöttségek nélkül kipróbálni, például egy ilyen kölcsön kutyás akció keretében.