Írott sajtóban, On line sajtóban

2022. 11. 06. Hírös.hu – Kicsi a bors, de erős! – Óvodások és kisiskolások első Hoopers versenye

13 óvodás és kisiskolás korú gyermek versenyzett a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány első jótékonysági Hoopers versenyén november 6-án, vasárnap a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány Kutyaiskolájában, Kisfáiban. Az országosan is egyedülálló kezdeményezésre felnőttekkel együtt összesen 38-an neveztek be. Az alapítvány célja, hogy ingyenesen segítő kutyához juttathassanak vagy egy mozgássérült vagy egy autista rászorulót.

Apró, de annál határozottabb mozdulatokkal vezették végig az óvodások a kutyusaikat a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány első Hoopers versenyén. A házi jótékonysági versenyre 13 óvodás korú gyermek, valamint 25 felnőtt nevezett be.

A megmérettetést azért szerveztük, hogy az alapítványunk kiképzés alatt álló segítő kutyáját, Bátort támogatjuk és annak ajánljuk fel a nevezési díjakat. Különleges alkalom ez olyan szempontból is, hogy azok az óvodások és kisiskolás gyermekek is indulhattak a versenyen, – külön gyermekfutamot indítottunk- akik egész évben az Ovisuli programunkra járnak ki a kutyaiskolába és itt a kutyával való bánásmódot, a kutya irányítását tanulják és ezek a lelkes gyerekeknek hatalmas élmény volt, hogy hibátlan pályákat mentek. – adta hírül lelkesen Dr. Juharos Ágota, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány titkára.

Ovisuli Program

Az Ovisuli egy országosan egyedülálló program, melyet a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány Kutyaiskola vezetett be az óvodás illetve kisiskolás korosztálynak. Az ifjak már egy éve részt vesznek a szombatonként megtartott foglalkozásokon, ahol elsajátíthatták a kutyakiképzés alapjait, a fegyelmezett viselkedést, hogy hogyan lehetnek összhangban a kutyusokkal. Az esetleges félelmüket leküzdve megtanulták tisztelni az állatokat, alázatot és türelmet is gyakoroltak miközben fejlődött az önbizalmuk is és játszva elsajátították a kutya irányítását a Hoopers akadályok között is.

Verseny Bátor kutya kiképzéséért 

Bátor most már a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány tulajdonában lévő, kiváló tenyészetből származó, fajtatiszta labrador. A most 7 hónapos kutyust nevelőszülők gondozzák Szolnokon, az alapítvány támogatásával. Amint betölti az első életévét kezdetét fogja venni az egy évig tartó speciális kiképzése. Ekkor dől majd el, hogy mozgássérült- vagy autista segítő kutya lesz. Egy-egy segítő kutya kiképzése míg átadásra kerül, közel 2 millió forint. Ezért az összefogás, a jótékony verseny, hogy Bátor egy olyan segítségre szorulóhoz juthasson, aki anyagilag nem engedheti meg magának, hogy egy, a mindennapjait megkönnyítő saját kutyusa legyen. Az alapítvány egy olyan igazolvánnyal ruházza majd fel Bátort, amivel a világ bármelyik részébe magával viheti az, akinek a segítője lesz. Ez azt jelenti felengedi a repülőre, vagy beengedik bárhová, ahol ezt az igazolványt felmutatja.

Mi is ez a Hoopers a hétköznapokban?

Elsőre az agilityhez hasonlító pályán a kutya a gazdi irányítása alapján teljesíti az akadályokat. A különbség viszont ott van, hogy a hoopers pályán nincsenek ugróakadályok és hirtelen éles fordulók sem. Ez pedig kíméletesebb az ízületeknek és segít a kutyák stresszoldásában is, hiszen a segítő kutyusok munka közben megterhelő feladatokat végeznek, szükségük van a levezetésekre. Az alapítvány ezért nagy hangsúlyt és figyelmet fordít a kutyusok lelki egészségére is. Nagyon fontosnak tartja, hogy jól érezzék a segítő kutyusok magukat és, hogy le is tudják vezetni a feszültséget egy-egy agility pályán, vagy akár egy Hooperszen. A sok játék – akár az embereknél – a kutyáknál is oldja a stresszt. A Hoopers edzések egyébként bárkinek elérhetőek a saját kutyáikkal a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány Kutyaiskolájában.