On line sajtóban

2017.09.27. -BAON.HU-Fügével a tangazdaságban

A Magyar Ilona Általános Iskola kisdiákjai rendhagyó környezetórán különböző kultúrnövényekkel ismerkedtek kedden a mezőgazdasági középiskola tangazdaságában.
A Magyar Ilona Általános Iskola 4. b osztályosai számára, ha kedd, akkor Füge-nap. Első osztályos koruk óta minden kedden ellátogat hozzájuk Borsos Andrea, a Kutyával egy Mosolyért Alapítvány munkatársa és Füge, a mini yorki. A terápiás kiskutya a különböző tanórákba bekapcsolódva élményszerűbbé, élvezetesebbé teszi a tananyagot.

A rendhagyó órán a gyerekek – Fügével a nyomukban – körbejárták a tangazdaságot Fotós: Bús Csaba

– Szerettük volna izgalmasabbá tenni a környezetórát, kézzelfoghatóvá tenni a tananyagot a tanulók számára, ezért döntöttünk egy kis kirándulás mellett. Segítségünkre volt a Kocsis Pál Mező­gazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola tangazdasága, ahol lehetőségünk nyílt az idei tananyag, a kultúrnövények – mint paprika, paradicsom, káposzta – közelebbről való megismerésére. A rendhagyó környezetóra emellett kiváló előfutára az október végére meghirdetett pályaorientációs napnak is, amikor minden osztály felkeres majd egy-egy munkahelyet, hogy egy kis ízelítőt kapjon a munka világából, a különböző foglalkozásokból. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy ilyen korán kitekinthetnek a nagy világba, így kialakulhat már most bennük egy elképzelés, hogy merre, milyen irányba tervezzék jövőjüket – mondta Füleki Anita osztályfőnök.
A tangazdaságban a gyerekek azonnal feltalálták magukat. Örömmel másztak fel a kis traktorokra, természetesen Fügével az ölükben. Ezt követően körbevezették őket, megmutatták nekik a fóliaházakat és az ültetvényeket. A gyerekek közben szedhettek paradicsomot, megkóstolták a káposztát. Láthattak magvetést, tűzdelést. Bepillantást kaptak a mikrolabor munkájába. Végezetül mindenki megtölthetett egy cserepet földdel, melybe snidling­magot ültethetett. A növény növekedését, gondozását pedig majd az iskolában folytathatják.
– Fügével mindig minden óra érdekes a gyerekeknek. Most sem volt ez másképp. A gyakorlati óra önmagában is nagyon izgalmas és hasznos volt a tanulóknak, Füge jelenléte csak még emlékezetesebbé tette számukra ezt a kis kirándulást – tette hozzá Borsos Andrea.