Írott sajtóban, On line sajtóban

2021. 02. 11. BAON.hu, Petőfi Népe – Terápiás kutyák felkészítésére is lehetőség van a pórázmentes iskolában

Tavaly ősszel megnyitotta kapuit a Pórázmentes Övezet Kutyaiskola. Óriási volt az érdeklődés már a kezdetekkor. A képzési módszert tekintve teljes mértékben a pozitív megerősítésre építenek. Jutalomfalattal, játékkal motiválják a kutyákat.

Az elmúlt év őszén kezdte meg működését a városon kívül a Pórázmentes Övezet Kutyaiskola. Hatalmas volt az érdeklődés, jelenleg nyolc csoportban közel nyolcvan kutyával és gazdival foglalkoznak a tanya IV-es körzetben. A tanítás során a három oktató – Békefalvi Kinga, Czíner Dóra és Korsós Mónika – mindig jelen van a foglalkozásokon. Egyikük a csoportot irányítja, míg a másik kettő az ebek szabadon engedésekor a kutyákkal, majd személyesen foglalkozik egy-egy gazdival.
A csoportokon belül előfordulhat, hogy van, aki személyes segítséget igényel, ilyen esetben külön figyelemben részesül. A képzési módszert tekintve teljes mértékben a pozitív megerősítésre építenek.

– A kutyaiskolánkban a cél a minőségi együtt töltött idő a kutya és gazdája között. Nagyon fontos, hogy kutyánk ne csupán alapvető vezényszavakra hallgasson, hanem egy olyan kapcsolat alakuljon ki ember és állat között, mely a hosszú távú, kiegyensúlyozott életet teszi lehetővé – mondta Békefalvi Kinga.

A három hölgy azt tapasztalta, hogy Baján és környékén egyre inkább növekszik az igény egy másmilyen, egy újszerű tanulási módszerre. Szakképzett kiképzők segítségével, a pozitív megerősítés technikáját alkalmazva, és a kutyakommunikáció magas szinten való értelmezésével egy olyan lehetőséget kínálnak a kiérkező gazdáknak, mely során a kutyáknak lehetőségük van a szocializációra, vagyis a fajtársakkal való helyes viselkedés elsajátítására, engedelmességi feladatok megtanulására és a kiegyensúlyozott kapcsolat kiépítésére. A megvalósítás folyamata különbözteti meg őket a többi kutyaiskolától.

– Ahány iskola, annyiféle látásmód uralkodik – vélekedett Czíner Dóra. – A miénk abban különbözik a hagyományos iskolától, hogy elengedjük a kutyákat, nincsenek mindig pórázon. Amikor megérkezik a kutya egy új helyre, új társaságba, akkor magasabb izgalmi állapotba kerül. Kevésbé koncentrál, nehezebb dolgozni vele, de ha elengedjük 5–10 percre, akkor könnyebb vele foglalkozni. A képzési módszert tekintve mi arra kérjük a kutyák gazdáit, hogy mindig jutalomfalattal vagy játékkal, esetleg simogatással jutalmazzák meg őket. Mindezt azért tegyék, hogy a kutya szeresse végrehajtani a feladatokat és pozitív élményként tekintsen a gazdával töltött időre.

A tanulás mindenkinek az élete végéig tart, így gondolják ezt a kiképzők is. Álláspontjuk szerint mindig van hová fejlődni, így igyekeznek minden gazdának megfelelő kihívást állítani. A különböző kutyás sportok mellett az olyan gazdáknak, akik valamilyen szociális területen dolgoznak, vagy esetleg szeretnének segíteni a hátrányosabb helyzetű embertársaikon, lehetőségük van kutyájukkal jobbá tenni néhány ember életét. A kutyaiskolában a családi kutyák kiképzése és a közös sportolás mellett az is cél, hogy hosszabb távon a segítőkutyás közösséget növeljék, és egyre több intézménybe tudják eljuttatni a segítőkutyákat.

– Szakmai hátterünket a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány biztosítja, melynek köszönhetően lehetőségünk van a segítőkutya-képzésben is részt vennünk. Jelenleg terápiás kutyák felkészítésére és vizsgáztatására is lehetőség van a kutyaiskola területén, illetve amennyiben olyan felkérés érkezik hozzánk, ami szerint valakinek személyi segítő, esetleg mozgássérült-segítő kutyára lenne szüksége, az erre a munkára történő felkészítés is megvalósítható a területen. Nem csupán a területi adottságok, hanem az oktatók képzettsége miatt is – tette hozzá Korsós Mónika.