Írott sajtóban, On line sajtóban

2022. 01. 17. Blikk – Bambi, a csodakutya

Mozgássérült gazdájának segít az uszkár: tereget és elpakol Bambi, a csodakutya

Leszedi a ruhákat, felveszi a leesett kulcscsomót a földről és ha kell, azonnal kinyitja gazdáinak a fiókot Bambi, a két és féléves törpe uszkár. Bár első ránézésre úgy tűnik, Bambi egy csodakutya, valójában a mozgás- és hallássérült Bratkóné Földesi Ágota segítőkutyája.

Bambi a mindennapok nehézségeit segít megoldani Ágotának és férjének, Bratkó Józsefnek, aki egyedül mosott, főzött, takarított otthon. Egészen Bambi érkezéséig. A négylábú megváltoztatta a házaspár életét, de nem úgy, mint egy bejárónő! Bambi a Bratkó család teljes értékű tagja, ám valószínűleg nála jobban senki sem élvezi a tiszta ruhák leszedését a szárítóról. A lap tetején induló videóban nézze meg, hogy milyen okosan és gyorsan hajtja végre gazdái utasítását Bambi!

– Bambi egy tenyésztőtől került hozzánk. Később, a kecskeméti Kutyával egy mosolyért Alapítvány segítségével képezték ki a feladataira – kezdte lapunknak Ágota és József.

Az uszkár több tucat feladatot képes végrehajtani. Most épp azt tanulja, hogyan jelezze, ha otthon csengetnek vagy csörög a telefon.

– Kinyitja a vécé ajtót, kihúzza a fiókokat és kiveszi belőle a fehérneműt vagy a zoknikat, emellett összeszedi a tiszta ruhákat is. Fel tudja venni a pénzt a földről, de a kulcsot is, ha leesik. Ilyenkor nem nyel le semmit, a szájában tartja az eszközöket addig, míg azt el nem vesszük tőle – folytatta a házaspár.

Egy segítőkutya kiképzése másfél- kétmillió forint vagy annál többe is kerülhet, ezért fontos minden támogatás, adó 1% felajánlás, amivel a kiképző alapítványokat lehet támogatni. A kiképzés évekig tart, hiszen nem egyszerű „pacsit adok” trükköket kell megtanulnia az állatnak. A kiadott parancsok életminőségbeli változást hozhatnak a gazdáknak.

– Bambi sokat segít otthon, de emellett örömet is szerez Ágotának, hiszen rajtam kívül kapott még egy társat. A környezetünk első látásra sokszor szörnyülködik, valamilyen oknál fogva azt hiszik, Bambi szenved. Később aztán rájönnek, hogy Bambi élvezi, amit csinál, örül a feladatoknak és játékkén fogja fel, ha segíthet nekünk – mondta József.

Bambi folyamatosan fejlődik, így hétről hétre újabb feladatokat lehet rábízni. Szorgalma és ügyessége nem csupán a házaspárt, de a járókelőket is lenyűgözi.

– A napokban például a négyes metrón jöttünk le, amikor egy hölgy odalépett Bambihoz. „Jaj! De aranyos” – kiabálta, Bambi pedig azonnal ugatni kezdett. Nem szabad elfelejteni, hogy mivel segítőkutyáról van szó, nem lehet csak úgy megsimogatni az utcán, főleg nem kérdés nélkül. Ilyenkor ugyanis a kutya kizökkenhet, ami balesetveszélyes lehet – figyelmeztetett József.

Segítenek a kisállatok

A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány célja, hogy a segítő kutyák munkáját szélesebb körben terjesszék. Terápiás kutya vehet részt oktatásban, de a négylábú segítők felismerhetik az epilepsziás rohamot, a pánik rohamot, egy cukorbetegnek jelezhetik a vércukorszint ingadozását. A vakvezető kutyák fontosságáról nem is beszélve.