Kedves Ágota! Úgy tűnik, hogy sem ti, sem a kutyáitok nem pihennek soha. A Kutyával egy Mosolyért Alapítvány munkatársai megállás nélkül mosolyt csalnak az emberek arcára: fiataloknak és időseknek, egészségeseknek és betegeknek. Valamennyiünkre ráfér egy kis terápiás kutyás foglalkozás. Milyen új tervekkel rukkoltok elő megint?

pedagogus

Egyik ötletünket a másikba öltjük… Évek óta járunk iskolákba osztályfőnöki vagy bármely más órákra a terápiás kutyáinkkal. A gyerekek mindig nagy szeretettel fogadják a kutyusokat, és a tanórák stresszmentesen, vidáman zajlanak. A tanulók elfeledkeznek gátlásosságukról, oldottak, nyitottak, nyugodtak az órán.

Hogyan tudtok eleget tenni a sok felkérésnek?

Nem vagyunk annyian, hogy kielégítsük az igényeket, olyan sok helyre hívnak bennünket. Ezért támadt az az ötletünk, hogy tanfolyamokat szervezünk az érdeklődő pedagógusoknak, akik közvetlenül az iskolájukban tovább tudnák adni a módszerünket. A kutyával való tanulás módszerét.

kutyaval0

Akkreditált tanfolyamokat hirdettek. Mondanál erről valamit?

Igen, hivatalosan illeszkedik a pedagógusok továbbképzési tervébe. 30 órás foglalkozásokról van szó, ezek 30 creditpontot érnek. A jelentkezőknek számot kell adniuk a végén a szerzett tudásukról, illetve egy foglalkozási tervet kell készíteniük annak a korcsoportnak a részére, akiket tanítanak. A részvételi díj 30.000 Ft, ezen kívül más költség nem terheli a résztvevőket.

Jól hangzik a tanfolyam címe: A kutya, mint segédtanár. Nem csak megmosolyogtat, de igaz is?

Persze, hogy igaz. A terápiás kutyáink „megtanítják” a tananyagot a pedagógusoknak, hogy aztán ők azt továbbadhassák. A kutyák mindkét szituációban a segítőtársaink. Egyébként a komolyabb cím így szól: A kutyás terápia, mint alternatív lehetőség a pedagógiában, gyógypedagógiában.

csipero0

Hol indulnak ezek a tanfolyamok, és hogyan történik a jelentkezés?

Ősszel több turnusban is indítunk tanfolyamot két városban, Veszprémben és Kecskeméten. A jelentkezés módjáról és az egyéb tudnivalókról részleteteket ahonlapunkon találnak az érdeklődők. 

Sok sikert kívánunk ehhez a kezdeményezéshez, és köszönjük a gyermekekkel és a rászorulókkal való törődést a Kutyával egy Mosolyért Alapítványnak!