Ferenczy – Tóth Ildikó

Vezető segítőkutya kiképző - Felvezető

Kapcsolat:

Rólam:

Bővebben

Egész életemen végigkísér az állatok, a természet szeretete. Gyerekként Gerald Durell könyvein nőttem fel, aki a saját kiskutyájával járta a természetet. Nagymamám rengeteg állatot tartott, és az ő nagy, foltos kutyája, Cézár, volt az első négylábú barátom. Érdeklődésemet a szakma választásában is követtem, s szereztem biológia – kémia szakos tanári diplomát.

Az iskolában, miközben a diákokat készítettem fel az érettségire, dolgozatot írattam, vagy tanítottam Mendel első törvényét, elkezdtünk beszélgetni. A tanítvány mögött kinyílt az ember, életeket, sorsokat, problémákat osztottak meg velem a gyerekek. Szerettem volna őket támogatni, s az évek során a tanári munkámból származó valódi örómforrássá vált, amikor ezt meg tudom tenni.

A kutyák a kislányom születése után kerültek vissza az életembe. Ő hihetetlen módon kapcsolódik baba kora óta hozzájuk, így 2010-ben kutyás családdá váltunk Szofi, az óriás schnauzer érkezésével. A férjem még abban az évben belszeretett az orosz fekete terrierekbe, s nemsokára megérkezett Tánya és még két OFT. Az orosz terrieresek csoportjában megismerkedtem Ullaga Andival és a terápiás kutyájával, s ez a barátság inspirált arra, hogy ebbe az irányba induljak el.  Tánya kutyánk természete nagyon kedves, és vele állt össze a kép, hogy az iskolai munkámat, a hobbim, valójában az életemet kiteljesíthetem a terápiás kutyás foglalkozásokkal. Pedagógusként jelentkeztem terápiás kutyás foglalkozásvezető továbbképzése. A vizsga felkészülése alatt rájöttem, hogy a kutyák és a diákok tanítása mennyi közös vonással bír. Ezen az úton haladva szerettem volna a kutyák kikzését is megtanulni. 2021-ben sikeres habilitációs kutya kiképzője vizsgát tettem. Azóta a KEMA Veszprém megyei csapatát erősítem. Munkahelyemen, az iskolában, és a megye több intézményében vezetek kutyás  foglalkozásokat, tanórákat, és képzek terápiás kutya – felvezető párosokat.

Tányával, a többi négylábú kollégával a munka nemcsak öröm, feltöltödés, kikapcsolódás, hanem rengeteget tanultam általa saját magamról is. Velük boldogság együtt dolgozni, és óriási élmény számomra a kutyákkal közösen mosolyt csalni apró és nagyobbacska kétlábúak arcára.