Mertesz Anett

Felvezető

Kapcsolat:

Rólam:

Bővebben

2013-ban végeztem a Kaposvári Egyetemen, tanulásban akadályozottak pedagógiája szakos gyógypedagógusként. Sikerült még ebben az évben elhelyezkednem a gyakorlati helyemen, a mohácsi Meixner Ildikó EGYMI-ben, ahol azóta is dolgozom. Itt ismerkedtem meg az állat asszisztált terápiával, ami a kezdetektől fogva lenyűgözött. Láttam, ahogy a foglalkozás a gyerekek kedvencévé válik, szinte versengtek azon, hogy ki vehet részt rajta. Először ebből az irányból kezdett érdekelni a dolog, mivel hivatásunkból adódóan folyton keressük azokat a lehetőségeket, melyekkel a gyerekek érdeklődését minél tovább fenn tudjuk tartani.
A családban mindig volt helye legalább egy kutyának, de sajnos keveset tudtunk róluk ahhoz, hogy érdemben foglalkozzunk velük. Miután elköltöztem a szüleimtől, és hozzám került első saját kutyám, Molly, amint lehetett közösségbe vinni, elkezdtünk kutyaiskolába járni. Gyógypedagógusként a kutyás világba csöppenni érdekes élmény volt, nagyon más világ, de örülök, hogy a részese lehetek. Fantasztikus volt látni, milyen ütemben fejlődik, ezért elkezdtem gondolkozni, milyen kutyás sportot tudnánk űzni együtt. Nagyjából ebben az időben kezdtünk el beszélgetni a terápiáról kolléganőmmel, Kresz-Tóth Vivivel, aki már évek óta a Kutyával egy Mosolyért Alapítvány tagja. Ő már kiképző szemmel nézte Mollyt, majd felajánlotta, hogy segít felkészíteni a vizsgákra. Elég sűrű és mozgalmas időszak következett, fel kellett vennünk az új ritmust, de nagyon is megérte, mivel 2019 februárjában sikeresen levizsgáztunk Mollyval.

Fél évvel Molly érkezése után került hozzám második, fiatalabb kutyám, Dana. Miután saját bőrömön tapasztalhattam, mennyire hasznos a munkánk, arra gondoltam, szeretném bővíteni a csapatot, elkezdtük a terápiás vizsgákra való felkészülést Danával is. Hamar bebizonyosodott, hogy ő is jó „alapanyag”. Vele már más szemmel néztem a felkészülést, a Mollyval kijárt úton tapasztaltak alapján már sokkal könnyebb volt a munka. Dana is remekül dolgozott végig, így sikerült elérnem a kitűzött célt, vizsgázott terápiás kutyaként, 2022 őszétől már ő is velem dolgozhat.