On line sajtóban

2014.04.30. Kutyás terápia, ahol egy pacsi jelenti a világot

SzegedCafé 2014.04.30.
http://szegedcafe.hu
Cservenák László, Képek: Lőrincz Gyöngy

Kutyás terápia: ahol egy pacsi jelenti a világot
A kutyás terápia lényege, hogy a beteg gyerekek motiváló erejű kapcsolatot építsenek ki egy másik élőlénnyel. Ez a módszer arra ösztönöz, hogy fejlődjenek, előrébb tudjanak lépni és az életben maradandót tudjanak alkotni – mondja Markó Nóra, a Kutyával egy Mosolyért Alapítvány Szegeden dolgozó terápiás kutya felvezetője. Nóra Castor nevű terápiás kutyájával néhány hónapja tart foglalkozásokat heti rendszerességgel mintegy harminc halmozottan hátrányos helyzetű gyermeknek és fiatalnak a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ – Fejlesztő Iskolában. Klári, Dani, Manócska, Szabi és Ádám esetében a sikert nem ötösökben vagy piros pontokban mérik, hanem mosolyokban, pacsikban és félig megformált, mégis rendkívül értékes szavakban.
A Szivárvány Autizmus Egyesület fenntartóként 2010. szeptember 1-jén nyitotta meg a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ – Fejlesztő Iskolát Szeged-Szőregen, azzal a céllal, hogy befogadja azokat a környékben lakó, fogyatékkal élő fiatalokat, akinek intézményi ellátása nem megoldott. A GEMMÁ-ban jelenleg több eltérően súlyos autizmussal küzdő gyermek és fiatal bentlakásos elhelyezését valamint fejlesztését is biztosítják. A rendszeres foglalkozások egyik eleme a kutyás terápia, amely segíti a mozgást, valamint a külvilággal történő kapcsolatteremtést.
Castor érzi, ha szükség van rá
Castor, a kétéves francia bulldog tavaly augusztus óta kiképzett terápiás kutyaként tevékenykedik. Nehéz és időigényes munka, míg egy ebet megtanítanak arra, hogyan viselkedjen terápiás közegben, a minősítésig eljutó ebnek kétlépcsős vizsgát kell tenniük, amely első része alapengedelmességről szól. Az „ül”, „fekszik”, „marad” parancsszavakon túl Castornak meg kellett tanulnia megtagadni az ételt, ami nem igazán a kutyák erőssége. Az ételmegtagadás azt jelenti, hogy ha véletlenül leesik akár egy májkrémes kenyér az asztalról, a kutya még csak rá sem mozdulhat, különben megbukik. A vizsga második részében öt fogyatékkal élő gyermekkel kell harminc percen keresztül megadott szempontok alapján játszani.

004

005

010

013

019

Leave A Comment